Наша адреса

м. Київ, вул. Банкова, 2, оф. 10

Email

office[at]marshall20.pp.ua

Зателефонуйте

+380 73 067 20 20

Виставка ефективних рішень для відбудови

7-8 листопада 2023 року в Києві пройшла друга Виставка ефективних рішень для відбудови, що доторкнулася до тем переробки сміття (поводження з відходами) та впровадження енергоефективних рішень.

Менеджмент поводження з відходами

В перший день обговорювались питання управління відходами від руйнувань та реформи управління відходами. За словами спікерів, на даний момент 17% території України забруднені наслідками бойових дій, а ще 5% – це організовані та стихійні сміттєвзвалища твердих побутових та будівельних відходів. Тому, переробка відходів руйнувань, а також твердих побутових відходів стає ключовою проблемою не лише збереження природного середовища, але й раціонального використання коштів при відновленні України. Зокрема, експерти впевнені, що в новому будівництві може бути використано від 15 до 30%, а інколи навіть і більше, перероблених відходів від зруйнованих обʼєктів.

Енергоефективність

Лейтмотивом другого дня були питання енергоефективності та зеленої енергетики, як в розрізі відновлення України, так і в контексті Європейської інтеграції країни. Важливим моментом, на якому наголосив Президент Торговельно-промислової палати України Геннадій Чижиков, є впровадження регуляцій ЄС в питанні вуглецевих викидів підприємствами вже зараз. І символічно, що цього ж дня Європейська комісія рекомендувала країнам-членам ЄС почати переговори про вступ Європейського Союзу з Україною. В той же час, було обговорено питання раціонального використання енергоресурсів шляхом утеплення та термомодернізації, впровадження проєктів з будівництва джерел відновлюваної енергії, а також залучення коштів на ці роботи. Важливим був виступ керівника підрозділу з контролю за благоустроєм Маріупольської міської влади, який представив потреби міста у відновленні, яке планується розпочати відразу після деокупації міста. Зокрема, загальний збиток від окупації росіянами, за його словами, наразі становить 14,5 млрд доларів США.

Показовим та інформативним були виступи керівництва територіальних громад під час яких були представлені цікаві кейси реалізації проєктів з термомодернізації будівель як житлового, соціального, так і адміністративного призначення.

Громадська спілка “Маршалл 2.0” використала ці два дні для нетворкінгу та розширення кола партнерів для подальшого впровадження проєктів для відбудови та розвитку на місцевому рівні, зокрема було домовлено про зустріч з ГО “Екоклуб” та Фондом Східна Європа для обговорення потенційного співробітництва у допомозі територіальним громадам реалізовувати проєкти з енергоефективності.